terug naar blog overzicht

De transitie van Google naar social media

De afgelopen periode kon je er niet meer om ChatGPT heen. Talloze artikelen, LinkedIn posts en video’s zijn de revue gepaseerd. Ondanks dat Google al heel wat jaren bezig is met het implementeren van AI in hun producten, werden ze met de komst van ChatGPT gedwongen om iets meer haast te maken. Desondanks is het resultaat niet minder indrukwekkend: Bard is Google’s antwoord op ChatGPT. Alhoewel het functioneel gezien een indrukwekkende toevoeging is op de Google zoals we die vandaag de dag kennen, kunnen we er niet om heen dat er wat gaat veranderen aan de manier waarop we een zoekmachine gaan gebruiken. Alvast een tipje van de sluier: social media kan wel eens dé oplossing worden om iets aan die verandering te doen.

De transitie van Google naar social media

Google’s Bard is volgens Google de volgende stap in de implementatie van AI in ons dagelijkse leven. Bard is in staat om gedetailleerde antwoorden te geven op basis van gegevens die het vindt op het hele internet. In tegenstelling tot ChatGPT is Bard volledig actueel, wat het een interessante toevoeging op het huidige Google maakt. In de previews die Google heeft laten zien, zien we dat Bard bovenaan komt te staan als de gebruiker zoekt naar informatie over een bepaald onderwerp. Bard is dus geen opzichzelfstaande AI-tool, maar wordt geintegreerd in de bestaande zoekmachine van Google. Voor de gebruiker is deze manier van zoeken revolutionair. Men hoeft niet meer door meerdere pagina’s te scrollen om uit te komen bij het antwoord dat ze zochten, maar wordt door Bard meegenomen in een gedetailleerd antwoord op basis van de meest recente data.

Voor bedrijven die zichtbaar willen zijn én blijven op Google, kan de komst van Bard voor wat problemen gaan zorgen. Omdat het grootste deel van de vragen beantwoord wordt door Bard, is er voor de gebruiker weinig reden om verder te scrollen dan Bard’s antwoord. Dit houdt ook in dat bezoekers minder snel terecht komen op de website van bedrijven die hard hebben gewerkt voor een goede SEO. Ondanks dat SEO nogsteeds een belangrijke rol gaat spelen in de relevantiebepaling van Bard, wordt het voor bedrijven cruciaal om ook te werken aan verkeer dat afkomstig is van andere platforms. Wees gerust, want er is al lang iets wat kan zorgen voor een extra stroom aan verkeer: social media.

Omdat bedrijven in de toekomst wellicht niet meer altijd gevonden worden via Google, is het belangrijk om op andere manier gevonden te kunnen worden. Denk aan een goed ingerichte Instagram pagina om men op een visuele manier te laten zien waar het bedrijf om draait, of een samenhangende Facebook pagina met de perfecte verhouding tekst en beeld. Op deze manier laat je mensen op een andere manier kennis maken met je bedrijf, op platforms die zij op dagelijkse basis ontzettend veel gebruiken. Bij Newayve zijn wij al jaren overtuigd van de kracht van social media. We hebben met onze eigen ogen gezien dat social media posts hebben gezorgd voor meer website traffic, meer klanten of meer omzet. Met de komst van Bard wordt de zichtbaarheid op social media nóg belangrijker en wordt het een marketingonderdeel wat bedrijven echt niet meer kunnen negeren.